欧州大手のインバウンドオペレーターの買収に合意

2017/05/30

株式会社ジェイティービー(本社:東京都品川区 代表取締役社長:髙橋広行/以下JTB)は、欧州大手のインバウンドオペレーターであり、アジア市場において強い顧客基盤を有するKuoni Global Travel Service社(以下、クオニGTS社)を株式譲渡により買収することに合意しました。これにより当社は、アジア発欧州行きのインバウンド事業への取組みを更に推進します。

JTBのグローバル事業は、『世界発、世界着。』のスローガンを掲げ、日本のみでなくアジア等の新興国市場も含めた発営業の強化、及びその主要目的地である欧州における受事業の拡大とオペレーション強化に取り組んでまいりました。
2020年には欧州へ海外から訪れる観光客の数は6.2億人(2010年より1.5億人増加)に達すると予測されております。特に中国、アジア市場は今後も堅調に拡大すると見込まれ、成長期待の高いアジア発欧州行きの人流獲得は、マーケットシェア拡大の鍵と考えております。
クオニGTS社は、100年以上の歴史と高いブランド力を有しており、レジャー及び法人両分野においてアジア市場に強みを持つインバウンドオペレーターです。今回の買収により、今後は欧州における両社のネットワークとノウハウを生かし、きめ細やかで付加価値の高いサービスを提供すると共に、お客様の様々なニーズに対応できるユニークなインバウンドオペレーターとして、欧州事業をさらに大きく展開します。

買収後の事業展開の詳細は、以下のとおりです。
(1)アジア等の成長市場への取組み強化
(2)欧州における日本市場向け現地発商品の拡充によるFIT対応強化
(3)両社の人材とノウハウを結集し、さらに質の高いMICE(※注1)サービス提供

当社は、全世界におけるインバウンド戦略を通じ、世界発・世界着の交流文化事業を拡充し、グローバルに活躍する世界No.1DMC(※注2)への進化を目指してまいります。
尚、当社は競合する旅行会社も主要な顧客としておりますが、今回の株式取得後も情報管理を徹底した中立的なオペレーターの立場を継続してまいります。

■クオニGTS社 概要
①商号   :Kuoni Travel Investments Ltd
②本社所在地:スイス チューリッヒ
③売上高  :589百万ユーロ(邦貨額約705億円)*2016年実績
④従業員数 :約1,400名*2016年実績
(※1)MICE=Meeting Incentive Conference Exhibitionの略称
(※2)DMC:デスティネーション・マネジメント・カンパニーの略。地域とともに、地域資源を地域のオンリーワンの価値としてデザイン、提案することに長けた専門性の高いサービスを提供する会社のこと

– A further step in the evolution to be the No. 1 DMC in the World –
JTB to acquire Kuoni Global Travel Services,
a leading company in European inbound travel

In the past few years, under the slogan of “Departing Globally, Arriving Globally.”, JTB has been expanding the inbound travel business to Europe, a major destination for travelers. In addition to the Japan market, JTB has enhanced the outbound travel business from growing markets where a big volume of people flow is expected.

In the year of 2020, it is forecasted that the foreign visitors to Europe will reach approx. 620,000,000 (a 150,000,000 increase from 2010). This can be seen especially in China and Asian markets that are growing at a steady rate. In order to ensure the JTB Group’s sustainable growth of the inbound business, JTB announced the ac provided in the inbound business uisition of Kuoni Global Travel Services to strengthen the services nd increase the market share in Europe.

Kuoni Global Travel Services is one of the world’s leading travel companies with an important presence especially in Asian leisure and corporate groups visiting Europe, with high brand value from operating for more than 100 years. The acquisition offers an excellent opp rtunity to be a unique operator in Europe by gathering the network and knowledge. It enables the pr? ?vision of detailed services to meet each customer’s needs with high added value and the expansion of the inbound business in Europe. The acquisition of Kuoni Global Travel Services will offer new business perspectives and opportunity to become the No. 1 global DMC (*1). This will increase new opportunities in areas such as group business in growing markets across the world through the expansion of local product of erings. It will also support the expansion and strengthening of the Global MICE (*2) services in Europe and USA markets which is complimentary to the existing JTB MICE business.

The acquisition is subject to approval by the relevant competition authorities and to other local legal requirements being complied with.

Furthermore, Kuoni Global Travel Services will continue efforts to be a neutral land operator to work with many companies other than JTB, paying full attention on the protection of any sensitive information.

Kuoni Global Travel Services
Holding entity: Kuoni Travel Investments Ltd
Head Office Location: Zurich, Switzerland
Turnover: 589 million euros (Approx. 70.5 billion JPY, in 2016)
Number of Employees: Approximately 1,400 (2016)

(*1) DMC stands for Destination Management Company, professional services company possessing extensive
local knowledge, expertise and resources, specializing in the design and implementation of events, activities,
tours, transportations, etc.
(*2) Abbreviation for MICE = Meetings Incentives Conferences Exhibition/Event

<報道機関の方からのお問合わせ先>
JTB 広報室 TEL:03-5796-5833